• Home
  • Honden
  • Altdeutsche Hütehund

Altdeutsche Hütehund

Tijdens hoedwerkzaamheden werken wij ook met de Altdeutsche Hütehund. Wij gebruiken het type “gelbbacke”.
Vaak wordt gedacht dat elke schaapskudde met Border Collies werkt maar dit is niet altijd zo.
Hoeden met schapen 25AAH

De Altdeutsche werkt totaal anders dan een Border Collie (zie ook elders op deze site de pagina over de Border Collie). Waar de Border Collie de drive heeft de schapen naar de herder toe te brengen heeft de Altdeutsche juist de functie om de schapen in het af te grazen gebied te houden (drukbegrazing).

Bijvoorbeeld als de schapen langs een fietspad staan en hier niet over heen mogen komen loopt de Altdeutsche “grens” over het fietspad. Ze bewaakt in feite de grens in dit geval het fietspad. 

De Altdeutsche pendelt heel de dag heen en weer en loopt op een dag gemakkelijk 100 tot 150 km zonder problemen. Dit is hun lust en hun leven. Zou je een Altdeutsche vastleggen dan doe je ze veel onrecht aan.

De Altdeutsche mag gebruik maken van de zogenaamde “griff” dit betekend dat de hond een schaap op drie plekken (nek bij lammeren, hak en flank) mag aanstoten met bek.  Niet bijten maar even waarschuwen van “hey schaap je moet wel opletten”. Het lijkt een beetje op "de touch" van Cesar Milan. Deze griff wordt ook aangeleerd tijdens de training. Tijdens Leistungs Hütte wedstrijden in Duitsland moet de hond dit tijdens elke wedstrijd laten zien. 

 
De Altdeutsche werkt het liefst met een aantal honderd tot wel twee duizend schapen. Voor een klein koppeltje is deze hond vaak niet geschikt en zeker niet als het nog een beginnende jonge hond is.

De Altdeutsche is een oeroud ras wat heden ten dage in Duitsland nog steeds gebruikt word ook bij koeien. De kuddes in Duitsland werken weinig met Border Collies. Het ras is dan ook oersterk en kent weinig tot geen erfelijke afwijkingen

Een Altdeutsche is geen gemakkelijke hond en zeker geen hond voor in een thuissituatie. Als deze honden niet kunnen werken gaan ze zich vervelen en gaan ze ander “werk” zoeken. Dit kan zich uiten in veel kapot maken in huis, kinderen of zelfs volwassenen snippen in benen, veel blaffen enz. Men moet zeker goed nadenken voor men aan een Altdeutsche begint want deze honden verdienen het om te werken en hebben dit ook nodig.  
SchapenHoedenAAH

Voor meer informatie over dit bijzondere ras verwijzen wij u graag door naar de site http://www.altdeutschehuetehunde.de


 

Copyright © 2018 De Wollige Grasmachines   |   Neem contact op: +31 (0) 6 23 56 88 35   |   Ontwerp & bouw PS webdesign plus