• Home
  • Honden
  • De Border Collie

De Border Collie

De meest gebruikte hond bij werkzaamheden met schapen is de border collie. Ook wij maken gebruik van de border collie.
BorderCollie SchapenVerplaatsen

De border collie komt uit Engeland, om precies te zijn op de "borders (grens)" van Engeland en Schotland. Hier werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Maar niet alleen schapen, ook paarden, rundvee, eenden en ganzen kunnen gehoed worden.

Hoe de border collie aan zijn naam komt is niet helemaal duidelijk. Er bestaan vele verklaringen voor deze naam. Border is waarschijnlijk te danken aan het gebied waar ze vandaan komen te weten de "border" van Engeland en Schotland. Collie zou een verwijzing kunnen zijn naar hun witte kraag "collar". Het kan ook verwezen worden naar het type schaap waarmee toen veel werd gewerkt "coalies"

Veel mensen zeggen over de border collie "ow dat is een makkelijke hond die doet alles voor je".  Inderdaad de border collie heeft een grote wil om voor zijn baas te werken, dit noemen ze will to please.

 
Maar de border collie leert ook erg snel verkeerde dingen aan. En eenmaal aangeleerd krijgt men het niet zo snel meer afgeleerd. Hierdoor ontstaan vaak grote problemen.

De border collie heeft een fixerende blik ook wel "eye" genoemd. Hiermee fixeert hij de schapen in de kudde. Er ontstaan problemen als de hond niet alleen schapen maar ook kinderen, fietsers of nog erger auto's gaat fixeren en hier omheen gaat cirkelen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond dodelijk verongelukt omdat zijn wil om te werken niet op de goede manier gebruikt word. 
BorderCollie2

Hierdoor is de border collie niet geschikt om als alleen maar huishond te houden. Men moet zich terdege bewust zijn dat deze hond geestelijk actief moet kunnen zijn. Als er geen schapenwerk voor de hond is zijn er vele mogelijkheden. Behendigheid, flyball en het nieuwe treibball zijn goede activiteiten om te doen met een border collie. Treibball is nog niet erg lang bekend in Nederland maar lijkt erg op schapendrijven. Voor meer info hierover kijk maar eens op www.treibball.nl


Copyright © 2018 De Wollige Grasmachines   |   Neem contact op: +31 (0) 6 23 56 88 35   |   Ontwerp & bouw PS webdesign plus