• Home
  • Schapen
  • Bentheimer Landschaap

Bentheimer landschaap

De kudde van "De Wollige Grasmachines" bestaat uit Bentheimer landschapen. Er is gekozen voor dit ras omdat dit een zeldzaam schapenras geworden is. Dit is jammer want het zijn prachtdieren met een goed graasgedrag. Ze eten diverse vegetatie keurig weg. 
Mede doordat dit een zeldzaam schapenras is heb ik ervoor gekozen om dit ras terug te gaan fokken en zijn de schapen voor het eerst opgenomen in het stamboek van de "Vereniging van Speciale Schapenrassen"

Rasbeschrijving Bentheimer
De Bentheimer is een groot en lang schaap met zwarte markering rond de ogen en op de voeten. De grote oren hebben meestal donkere uiteinden. Het smalle hoofd is langwerpig en lijkt op een ramsneus. Van oorsprong heeft het Bentheimer schaap een zeer lange vacht wat in vroegere jaren tot aan de grond kon komen.

Historie Bentheimer
Het Bentheimer landschaap is het grootste Duitse Heideschaap. De herkomst was voor lange tijd onduidelijk. Omvangrijk literatuuronderzoek toont het beeld dat het Bentheimer Landschaap 200 jaar geleden in het Duits Nederlandse grensgebied is ontstaan uit verschillende nog bestaande en uitgestorven landrassen aan weerszijden van de grens. 

Aan de Nederlandse zijde ontstond het zustersras, het Schoonebeker schaap, dat grote overeenkomsten vertoont. Duitse fokinspanningen hebben er toe geleid dat vanaf 1934 het Bentheimer Landschaap zich verder ontwikkelde als een zelfstandig ras dat nog steeds sterke overeenkomsten vertoond met de grote Nederlandse heideschaaprassen als het Schoonebeker schaap en het Veluws heideschaap zoals dit in Overijssel en de kop van Gelderland werd gehouden.

 
Het Kleine Heideschaap, dat tegenwoordig bekend staat als het Drents Heideschaap, heeft naar de huidige inzichten niet aan de basis gestaan van het Bentheimer Landschaap.

De theorie dat de grote heideschapen in het Duits Nederlandse grensgebied, gelet overeenkomstige unieke aftekeningskenmerken, afstammen van Spaanse schapen die eeuwen eerder waren meegenomen door de Spaanse troepen tijdens de 80 jarige oorlog lijkt aannemelijk, maar is op dit moment nog niet definitief bewezen.

Bekend is dat boeren uit het Graafschap Bentheim – met name rond Amt Neuenhaus- door betere voeding, zorg en fokkerij vanaf 1800 het Bentheimer Landschaap in de huidige vorm hebben ontwikkeld.

Het Bentheimer Landschaap wordt voor het eerst in 1864 genoemd, wat een halve eeuw eerder is dan tot op heden bekend was. Momenteel behoort het Bentheimer Landschaap tot de zeldzame huisdierrassen waarbij de populatie in 1970 door een dal ging. In het Eemsgebied waren drie bedrijven die gezamenlijk nog slechts 50 fokdieren hadden. Deze periode ligt ver achter ons en dankzij het sobere als productieve karakter van het Bentheimer Landschaap, telt de populatie momenteel meer dan 2300 fokdieren en 10.000 gebruiksdieren over bijna geheel Duitsland. In Nederland worden sinds 2013 weer Bentheimer Landschapen met stamboom gefokt.SchapenInDeWei1200px

 

Copyright © 2018 De Wollige Grasmachines   |   Neem contact op: +31 (0) 6 23 56 88 35   |   Ontwerp & bouw PS webdesign plus