• Home
  • Wat doen wij?
  • Begrazing

Begrazing

U kunt het zo gek nog niet bedenken of er kunnen schapen worden ingezet. Het voordeel van het begrazen met schapen is dat er op een natuurlijke manier onderhoud wordt gepleegd aan het terrein. Er komen geen lawaaierige grasmaaiers of andere machines aan te pas. De schapen stralen een sfeer van vroegere tijden uit en geven rust.
drie bentheimer landschapen
 
Op de terreinen die onderhouden worden met schapen komt de “vroegere” natuur terug. Door het vertrappen van mossen komt de grond weer in het licht en kunnen oude zaden weer gaan ontkiemen en uit groeien tot nieuwe plantjes. 
bus van de wollige grasmachinesDe schapen verspreiden zaden door middel van hun vacht waardoor er weer een diverse vegetatie kan ontstaan. Zeldzame planten komen na verloop van tijd weer terug. 

De Wollige Grasmachines is veelzijdig inzetbaar. In overleg met u bespreken wij vrijblijvend uw wensen en de mogelijkheden. Samen maken wij dan een passend begrazingsplan.


 

Gebruiksaanwijzing schapen en begrazing
Als wij schapen bij u hebben gebracht willen wij die graag met regelmaat controleren. Dit doen wij omdat het onze levende dieren zijn en wij die graag in de gaten houden. Wij zorgen voor voldoende water en mineralen voor onze schapen en indien wij het nodig vinden voeren wij wat brok bij. Vaak hebben wij aan een kleine blik over de schapen al genoeg. Wij kennen onze dieren erg goed en zien al snel of er wat mis is.

Ook kan het zijn dat we over de afrastering stappen om even tussen de dieren door te lopen. We zien dan ook goed hoe de begrazing verloopt. Ook controleren wij de afrastering op omgevallen paaltjes, kapotte netten enz. En natuurlijk houden wij in de gaten of het stroomapparaat nog werkt.

Als schapen vanaf een weelderige groene weide komen en ingezet worden op een schraal heidegebied betekent dit verandering van voeding voor de schapen. Wij gebruiken heideschapen die een sober bestaan gewend zijn. Als de schapen overschakelen van rijke voeding naar wat armere voeding neemt de pensomvang wat af. Dit betekent niet dat de schapen mager worden. Ze hebben alleen van heide minder nodig. Een paar hapjes heide is hetzelfde als voor ons een rogge botterham. Dit ligt zwaarder op de maag waardoor de pensomvang afneemt. Dit is dus niet zielig en de schapen kunnen hier prima tegen. Van oorsprong krijgen heideschapen geen ander voedsel.

 
Mocht u het vervelend vinden dat wij regelmatig komen controleren en vind u het een inbreuk op de privacy? Dan krijgt u meer verantwoordelijkheid voor de schapen. Wat we al eerder schreven het zijn levende dieren. Als u geen controle wilt tijdens de begrazingsopdracht betekent dit dat u zelf de schapen water en mineralen geeft, u verwisselt zelf de accu van het stroomapparaat, houd de afrastering in de gaten kijkt hoe de begrazing verloopt.
Maar het belangrijkst is de gezondheid van de dieren, wij gebruiken Bentheimer landschapen en deze kosten rond de € 150,- per stuk. Als onze dieren ziek worden belt u de dierenarts en zijn de kosten voor u eigen rekening. Als er een dier mocht overlijden dan zijn de rendac (destructiebedrijf) kosten voor u eigen rekening plus de kosten voor het schaap. Het schaap zal vervangen moeten worden.

 

Copyright © 2018 De Wollige Grasmachines   |   Neem contact op: +31 (0) 6 23 56 88 35   |   Ontwerp & bouw PS webdesign plus